Facebook

Fluid Edge Themes

Regulament

Home  /  Concurs  /  Regulament

Capitolul 1. Organizatorul concursului

Asociatia Club Sportiv MTB Roman – adresa Municipiul Roman str. Vasile Alecsandri Nr.10 Jud. Neamt Organizatorul îsi rezervă dreptul de a modifica oricare din condiţiile stabilite în prezentul regulament, în perioada desfășurării evenimentului, din motive întemeiate, dar nu înainte de a anunţa publicul despre aceste modificări.

 

Capitolul 2. Locul și durata desfășurării concursului

Locatia: MTB Roman Maraton este un concurs maraton de cross-country (mountain bike) ce se desfasoara sâmbătă, 31 iulie 2019 , in jud. Neamt, cu START si FINISH in localitatea Roman.

Traseele pe care se desfasoara concursul este pe drumuri de piatra, drumuri forestiere si poteci.

Startul concursului va fi dat la ora 09.00 (Cursa Fotoliilor Rulante) din Complexul Sportiv si de Agrement Moldova – STRAND ROMAN și începând cu ora 10.00 pentru cilciști.

Distribuirea Kitului de concurs se va face intre orele 07.00 – 09.00.

Sedinta Tehnica cicliști : Intre 10.00 – 10.15 .

 

Capitolul 3. Condiții de participare

Participantii cu varsta mai mica de 18 ani vor prezenta in ziua concursului acordul scris al parintelui/tutorelui legal. Neprezentarea acordului din partea parintelui va duce la scoaterea din concurs a minorului.

Adultilor (parintilor, tutorilor legali) sau insatitorilor copiilor pe traseu nu le este permis sa-i ajute sau sa-i obstructioneze pe copiii participanti. Aceasta atrage descalificarea minorului din concurs.

Fiecare participant  isi asuma intreaga responsabilitate pentru starea lui de sanatate (parinte/tutore legal pentru minor).

Toti participantii trebuie sa dea dovada de fair play pe intreaga durata a concursului.

Fiecare participant (parinte/tutore legal pentru minor) va completa si semna declaratia pe propria raspundere cu privire la termenele si conditiile regulamentului de Participare la evenimentul MTB Roman Maraton 2019. Participarea la eveniment se face pe propria raspundere a fiecarei persoane inscrise (parinte/tutore pentru minor). Pentru minorii care vor să participe fără însoțitor la cursa Family sau Traseul Scurt, este necesar acordul părintelul sau tutorelui.

Toti participantii sunt obligati sa respecte cu strictete regulile de circulatie pe drumurile publice cat si semnalele politistilor si coordonatorilor de pe traseu.

 

Capitolul 4. Echipament obligatoriu

 • Casca de ciclism este OBLIGATORIE pentru toate categoriile de concurenți, atât în timpul competiției, cât și în timpul turelor de recunoaștere.
 • Vor fi permise numai bicicletele de tip mountain bike cu roţi de 26, 27.5 sau 29, în stare bună de funcţionare.
 • Toate bicicletele folosite la MTB Roman Maraton trebuie propulsate doar prin forța umană. Nu este permisa participarea cu biciclete electrice.
 • Numerele de concurs vor conține și un cip de cronometrare și vor fi montate pe bicicletă, în fața, nu se vor înlătura decât după trecerea liniei de sosire (sau în caz de abandon).
 • Concurenții pot repara sau înlocui orice piesă cu excepția cadrului. Schimbarea bicicletei nu este permisă, concurenții trebuie să treacă linia de sosire cu același cadru și acelasi număr pe ghidon.
 • În cazul unei pene, a unor defecțiuni sau a unei opriri, concurentul este obligat să elibereze traseul pentru a evita accidentările și să-și rezolve problema într-un loc sigur.

 

Capitolul 5. Recomandări

 • Camere de schimb, pompa, scule, petice și leviere.
 • Bidoane cu apă (de preferat să fie fixate la îndemână în suportul/suporții de la bicicletă), sau rucsac cu kit de hidratare inclus.
 • Ochelari ciclism;
 • Mănușile de ciclism și pantalonii cu bazon fac parte din echipamentul recomandat;
 • Telefon mobil;
 • Participanții, inclusiv copiii (7-14 ani), ar trebui să aibă un nivel mediu de pregatire, traseele nefiind destinate începatorilor.

Pentru copii este recomandat sa detina cotiere si genunchiere.

 

Capitolul 6. Categorii de concurs

TRASEU LUNG:
Masculin 19-29 ani
Masculin 30-39 ani
Masculin 40-49 ani
Masculin 50+
Feminin 19-29 ani
Feminin 30-39 ani
Feminin 40-49 ani
Feminin 50+

TRASEU SCURT:
Masculin 19-29 ani
Masculin 30-39 ani
Masculin 40-49 ani
Masculin 50+

Feminin 19-29 ani
Feminin 30-39 ani
Feminin 40-49 ani
Feminin 50+

 

TRASEUL FAMILY

Copii 10-12 ani (cu însoțitor)
Copii 12-14 ani (cu însoțitor)

CURSA POPULARĂ

 

Masculin 19-29 ani
Masculin 30-39 ani
Masculin 40-49 ani
Masculin 50+
Feminin 19-29 ani
Feminin 30-39 ani
Feminin 40-49 ani
Feminin 50+

TRASEE COPII FARA INSOTITOR:
Copii 7-10 ani
Copii 10-12 ani
Copii 12-14 ani

Mențiuni:
• Vârsta de participare, se calculează în funcție de anul 2019 indiferent că este deja împlinită sau o va implini pe data de 31.12.2019. Spre exemplu, dacă un concurent la data de 13,07.2019 are împlinită vârsta de 30 ani și alt concurent urmează să implinească vârsta de 30 ani în luna decembrie, ambii se vor încadra în categoria 30-39 ani.
• Organizatorul își rezervă dreptul de a refuza înscrierea unui aplicant în categoria cerută, dacă nu îndeplinește criteriile de mai sus.
• În cazul în care la o categorie nu sunt înscriși minim 5 participanți, aceasta se va cumula cu celelalte categorii de vârstă inferioare. Exemplu : dacă la categoria Masculin 50+ sunt înscriși doar 4 concurenți, aceștia vor fi incluși pentru a concura la categoria 40-49 ani. La categoria copii, în cazul în care la categoria 11-12 ani nu sunt minim 5 concurenți, aceștia vor fi trecuți la categoria 13-14 ani.

 

Capitolul 7. Procesul de înscriere, ridicare pachete și taxe

Înscrierierile se deschid pe data de 01.04.2019  și sunt deschise online, până duminică, 7 iulie, ora 12:00. Participanții completează formularul online. După această dată, înscrierile se vor realiza la fața locului. Valoarea taxei de participare se achită în funcție de perioada în care se plătește după cum urmeaza:
Taxele participare traseul amatori lung cât și cel scurt si family:
– 80 lei pana la data de 07 iulie;
(in termen de 7 zile de la inscriere)
– 100 lei la fața locului.

Copii cu vârste între 7-14 ani vor achita o taxă de 20 lei.

Pentru cei care vor achita taxa de participare în perioada 22 iunie 2019 – 07 iulie 2019, nu putem garanta că vor primi medalia de participare sau tricoul inclus în chitul de participare, deoarece fizic, acestea nu pot fi confecționate la timp.

 

Capitolul 8. Modalitățile de plată

Prin transfer bancar, cu cardul de credit/debit în contul A.C.S. MTB Roman deschis la Banca Transilvania RO96BTRLRONCRT0479389001, cu mențiunea ”contravaloare taxei de participare MTB Roman – Maraton 2019” sau în data de 13 iulie la fața locului. După achitarea taxei de participare, dovada plății se va face pe adresa de mail acs.mtb.roman@gmail.com După confirmarea plății, veți primi numărul de concurs, după care vă așteptăm la start. Atenție : Banca Transilvania, posibil să perceapă un comision de 5 lei de transfer bancar. Asigurați-vă că în cont va ajunge întreaga sumă pentru taxa de concurs.

 

Capitolul 9. Ridicare kit (pachet de concurs) și numere de concurs

Ridicarea Kiturilor de start se face începând cu data de 12 iulie 2019 ora 08.00, de la sediul asociației sportive organizatoare. La ridicarea pachetelor de concurs trebuie sa inmânati declaratia pe proprie raspundere, sa prezentati dovada platii contravalorii taxei de inscriere – daca aceasta a fost efectuata on-line sau chitanta si cartea de identitate.
Toti participantii minori sunt rugati sa vina la ridicarea pachetului impreuna cu acordul scris al parintelui si o copie dupa cartea de identitate a acestuia, pe care le predau reprezentantului organizatorului si sa prezinte cartea de identitate proprie iar cei cu varsta sub 14 ani, insotiti de catre un adult care semneaza si raspunde pentru el (delegat de parinti) si care prezinta cartea de identitate a sa.

 

Capitolul 10. Trasee

TRASEUL LUNG  – 80 km/ 2000 m diferență de nivel , START – FINISH în Complexul Sportiv și de Agrement Moldova
TRASEUL SCURT – 40 km / 1000 m diferență de nivel , START – FINISH în Complexul Sportiv și de Agrement Moldova
TRASEUL Cursa Populară și Family 10-14 ANI (copii cu insoțitor) și adulți 18 – 50 + având lungime 25 KM, diferență de nivel 200 m.

TRASEUL COPII cu vârstele între 7-14 ani, au posibilitatea să parcurgă traseul scurt. START – FINISH în Complexul Sportiv și de Agrement Moldova si in imprejurimi fara diferenta de nivel si cu dificultate redusa.

CURSA FOTOLIILOR RULANTE

Cursa se va defășura în incinta Complexului Sportiv și de Agrement Moldova, pe asfalt pe o distanță de 400 metri, fără diferență de nivel.

 

 

Capitolul 11. Startul

Startul la competiție se va da pe 13 iulie 2019, după cum urmează :

 • 00 – cursa fotoliilor rulante ;
 • 00 – traseul lung ;
 • 15 – traseul scurt ;
 • 30 traseul family și cursa populară ;
 • 00 – traseul copii 7-14 ani.

 

Capitolul 12. Marcajul

Marcajul se va face pe copaci, pietre sau pe sol cu vopsea, cu bandă de marcaj de nylon, spray și săgeți indicatoare a direcției. De asemeni pe traseu vor exista voluntari care vă vor indica direcția de deplasare sau vă vor atenționa privind eventualele obstacole.

 

 • Capitolul 13. Responsabilitati, obligatii si drepturi. Reguli Concurs

 

Organizatorul asigura:

 • Pachetul de start pentru concurenti;
 • Traseul de concurs marcat corespunzator;
 • Puncte de hidratare, alimentare si verificare;
 • Clasamentul;
 • Asigura plasarea punctelor de control pe parcursul traseului si respectarea ordinii de sosire a concurentilor la acestea; sosirea cronometrata cu un sistem de chip-uri doar pentru concurentii de pe traseele Lung(Epic) – 65 km si Scurt – 39,89 km;
 • Asigura organizarea activitatilor la start si finish;
 • Asigura efectuarea sedintei tehnice inaintea concursului;

Organizatorul este exonerat de raspundere daca in timpul cursei publicul deterioreaza marcajele de ghidare.

In conditii meteo nefavorabile, organizatorul poate decide oprirea/amanarea/anularea competitiei.

Organizatorul isi rezerva dreptul de a modifica oricare din conditiile stabilite in prezentul regulament, chiar si in perioada desfasurarii evenimentului (din motive intemeiate), dar nu inainte de a anunta publicul despre aceste modificari (pe site www.mtbroman.ro).

Obligatiile Participantului: 

 • Toti concurentii participa la competitie pe proprie raspundere;
 • Concurentii se obliga sa poarte numarul de concurs primit la ridicarea pachetului de participare, prins pe bicicleta in partea din fata a acesteia. In cazul pierderii numarului de concurs in timpul cursei concurentul nu va putea fi incadrat in clasament si nu va primi medalie de „finalist”.
 • Fiecare participant este obligat sa urmeze indrumarile coordonatorilor de traseu, sa manifeste prudenta, sa nu scurteze traseul si sa respecte regulile de mai jos.

REGULI:

 • Deplasarea cu bicicleta se face in mod preventiv
 • Respectarea regulilor de circulatie pe drumurile pubice, a semnelor de circulatie, a indicatiilor politistilor si a indrumatorilor de pe traseu
 • La depasire fiecare concurent are datoria sa anunte concurentul din fata partea pe care il va depasi (ex: DREAPTA!- daca depasirea se face pe partea dreapta, respectiv STANGA!- daca depasirea se face pe partea stanga) ;
 • concurentul din fata, pe poteca ingusta, are obligatia sa nu-l sicaneze si sa-i permita depasirea celui din spate pe partea indicata, in cazul in care acesta este mai rapid;
 • Concurentul care sufera un accident sau orice fel de paguba materiala (bicicleta, alte echipamente), nu poate cere daune morale sau materiale si renunta prin insasi inscrierea la competitie la orice drept de a solicita despagubiri ulterioare;
 • Concurentii trebuie sa cunoasca regulamentul, sunt obligati sa participe la sedinta tehnica si sa tina cont de informatiile anuntate de organizatori. In sedinta tehnica organizatorul anunta informatii oficiale chiar daca acestea nu sunt redactate in prezentul regulament;
 • In cazul constatarii unui accident, toti concurentii sunt obligati sa il raporteze la urmatorul punct de control sau sa sune la numerele de telefon afisate pe numerele de concurs sau la 112;
 • Concurentii sunt obligati sa respecte regulile de protectie a mediului inconjurator este interzisa aruncarea deseurilor de ori ce fel pe traseu si in zona de START si FINISH;
 • In caz de abandon (inclusiv probleme medicale si tehnice) sportivul va anunta acest lucru la coordonatorii aflati pe traseu sau la unul din numerele de telefon de pe numarul de concurs, indicand punctul in care se afla si care sunt problemele ivite;
 • Este interzisa blocarea caii de rulare sau stationarea pe acesta, inclusiv bicicleta si echipamentul vor fi scoase in afara caii de rulare, in timpul stationarii .
 • Concurentii sunt obligati sa protejeze/evite eventualii spectatori sau cetateni intalniti intamplator pe traseu.

 

 

 

Capitolul 14. Condiții ce atrag descalificarea

 • Neparcurgerea traseului in intregime sau scurtarea lui;
 • Neprezentarea sau neinmanarea documentelor cerute in prezentul regulament;
 • Neincadrarea in timpul maxim de parcurgere a traseului, timp comunicat in cadrul sedintei tehnice;
 • Nepurtarea castii de protectie pe cap si legata sub barbie, pe timpul pedalarii;
 • Blocarea sau stationarea pe calea de rulare a traseului;
 • Comportamentul lipsit de fairplay si limbaj trivial fata de concurenti, organizatori sau spectatori, (insultarea, imbrancirea concurentilor, sicanarea, etc.);
 • Folosirea ajutoarelor din afara concursului pentru deplasarea (inaintarea) pe traseu (ex: autovehicule, motociclete, alte persoane etc);
 • Schimbarea bicicletei in timpul concursului;
 • Schimbarea sau ascunderea numarului de concurs;
 • Pierderea sau distrugerea numarului de concurs;
 • Abandonarea ambalajelor sau a altor deseuri pe traseu. Acestea pot fi lasate doar in punctele de alimentare si in zona de start/sosire in saci menajeri sau cosuri de gunoi;
 • Descalificarile se pot face si dupa concurs in urma vizualizarii pozelor, filmelor sau a sesizarii fondate a altor concurenti.
 • In cazul descalificarii inainte de Start persoanele inscrise nu vor primi pachetul de start.

 

 

Capitolul 15. Forță Majoră

În cazul în care organizarea concursului este împiedicată de evenimente de forță majoră sau de evenimente meteo nefavorabile, organizatorul își rezervă dreptul de a decide, după caz, amânarea /oprirea/ prelungirea concursului sau modificarea traseului.
Organizatorul își rezervă dreptul de a modifica prezentul regulament de cate ori este necesar. Aceste posibile schimbări vor fi publicate pe pagina oficială de Internet a concursului MTB Roman Maraton la adresa mtbroman.ro
În cazul retragerii din cursa, taxa de participare nu va fi înapoiată.
Prin înscrierea la concurs, participanții declară că sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal de către organizator, precum și cu participarea la Concursul MTB Roman Maraton , aceasta implica acceptul și consimțământul participanților ca datele lor personale să fie păstrate și prelucrate de A.C.S. MTB Roman, în scopul desfășurării concursului și a comunicării informațiilor utile, atât pentru ediția de anul acesta, cât și pentru edițiile ulterioare.

Capitolul 16 Premierea

Premiile pentru traseul lung masculin + feminin :

Locul 1 – 500 lei

Locul 2 – 400 lei

Locul 3 – 300 lei

Premiile pentru traseul scurt masculin + feminin :

Locul 1 – 300 lei

Locul 2 – 200 lei

Locul 3 – 100 lei

Pentru participanții la traseul family, cursa populară, fotoliile rulante și copii (inclusiv 18 ani), nu se acordă premii în bani.

La toate categoriile, vor fi înmânate diplome și medalii (exceptie cei pentru care nu putem garanta, respectiv cei înscriși după data de 22 iunie 2019).

MTB Roman Maraton, începând cu anul 2019, face parte dintr-un circuit mai amplu, format din 9 competiții de ciclism. Pentru cicliștii care vor participa în circuit cu scopul de a acumula punctaj, punem la dispoziție regulamanetul.

Prezentul regulament se aplica exclusiv in cadrul competiției Cupa Moldovei MTB fara a anula regulamentele individuale ale fiecărei competiții.

Ediția 2019 a Cupei Moldovei este formata dintr-un număr de 9 etape, după cum urmează:

 1. 11 Mai, Orheiul Vechi XCM
 2. 19 mai, VeloPower MTB EPIC CHALLENGE 2019
 3. 1 iunie, MTB Dragomirna
 4. 15 iunie, Bucovina MTB
 5. 13 iulie, MTB Roman Maraton
 6. 17 august, MTB Maratonul Nordului
 7. 7 septembrie, Marathon MTB Bicaz
 8. 28 septembrie, Turul Masivului Ceahlau XCM
 9. 5 octombrie, 7 MTB Real Sports

La finalul Cupei Moldovei se vor premia cei mai buni sportivi masculin și feminin (amatori sau profesioniști ) in funcție de numărul de puncte totale obținute din etape. Punctele se acordă tuturor concurenților care termină cursa in timpul maxim impus de organizator.

Pentru a fi eligibil să primească premiul, sportivul trebuie sa participe la cel puțin 5 din cele 9 etape, indiferent de traseul ales (traseu scurt/lung, profesioniști/amatori)

Pentru a exista șanse egale alocarea punctelor se va efectua după un algoritm detaliat in anexa 1 a prezentului regulament.

După fiecare etapă, punctele etapei vor fi afișate în pagina dedicată etapei, pe site-ul cronometrajonline.ro, iar punctele totale obținute vor fi afișate în pagina dedicată Cupei Moldovei de pe cronometrajonline.ro.

Algoritmul de acordare puncte este gândit pentru a nu fi discreționar și să asigure recompensarea celor mai buni sportivi participanți, fara a crea totodată discrimari.

Fondul de premiere este de minim 2000 de euro, fiind alocat de catre sponsorul principal al editiei, Asociatia Real Sports Iasi. Poate fi suplimentat pana la finalul competitiei in functie de generozitatea sponsorilor si partenerilor. Se vor premia concurentii care aduna cele mai multe puncte (masculin si feminin). Premiile se impoziteaza conform prevederilor Codului Fiscal.

ANEXA 1. prezentare algoritm alocare puncte

 • Fiecare concurs individual (etapă) va avea un indice aferent fiecărui traseu. Indicele de traseu este obținut raportându-se la următoarele componente ale unui traseu: Lungime traseu, notată cu L, Elevație traseu, notată cu H, număr de concurenți validați pentru fiecare traseu notat cu NR
  • Formula de calcul indice traseu este:
  INDICE TRASEU (prescurat IT)= (L+ H/100)x10+NR
  L= lungimea oficiala a traseului de pe gps, track oficial
  H= diferenta de nivel a traseului de pe gps, track oficial
  NR= număr concurenți validați pentru traseu după finalizarea inscrierilor
 • In afara indicelui traseu vor exista coeficienții de dificultate care diferențiază traseele și implicit punctele alocate . Acești coeficienții sunt CL și CH. Ei se calculează după următoarea formulă
  CL= L traseu lung/ L traseu scurt
  CH= H traseu lung/ H traseu scurt
  In cazul traseului lung, CL =1 și CH=1 deoarece traseul lung este folosit ca etalon al evenimentului.
 • Punctele individuale se acordă fiecarui concurent impartind timpul obtinut la indicele cursei si la coeficientul CH si CL aferent traseului la care a participat. Pentru a nu avea in calcul mii de puncte se împarte totul la 100.

Puncte concurent= Timp obținut concurent / INDICE TRASEU / CH / CL /100.