Facebook

Fluid Edge Themes

Regulament

Home  /  Concurs  /  Regulament

MTB ROMAN MARATON

EDITIA A II-A 13 IULIE 2019

 

Regulamentul oficial de organizare si desfasurare

 

Capitolul 1. Organizatorii si regulamentul oficial al concursului

 

ORGANIZATORUL concursului MTB ROMAN Maraton ed. a II-a este Asociatia Club Sportiv “MTB Roman”, CIF: 40250537 HJ:600/2018, cu adresa in Municipiul Roman, str. Vasile Alecsandri, Nr.10, Judetul Neamt, acs.mtb.roman@gmail.com.

Prezentul document reprezinta REGULAMENTUL OFICIAL al evenimentului sportiv MTB ROMAN MARATON. Regulamentul este intocmit si va fi facut public conform legislatiei din Romania, fiind disponibil in mod gratuit oricarui solicitant pe site-ul asociatiei www.mtbroman.ro.

Prin completarea formularului de inscriere participantii confirma ca au lecturat prezentul regulament, il accepta si sunt de acord sa respecte si sa se conformeze tuturor prevederilor, termenilor si conditiilor prezentului regulament si a legislatiei aplicabile.

Organizatorul isi rezerva dreptul de a modifica, din motive intemeiate, oricare din conditiile stabilite in prezentul regulament, in perioada premergatoare evenimentului, cu conditia  comunicarii publice a acestor modificari.

Prezentul regulament include o sectiune dedicata circuitului MTB CUPA MOLDOVEI, prevederile acesteia se aplica exclusiv in cadrul circuitului.

 

Capitolul 2. Data, tipul evenimentului si locul desfasurarii concursului

 

2.1. Data desfasurarii: 13 iulie 2019

2.2. Tipul evenimentului: MTB Roman Maraton este un concurs de ciclism, disciplina Mountain Bike, de tip cross-country marathon  (XCM), contand ca etapa a V-a din circuitului “MTB Cupa Moldovei”.

 

2.3. Locul desfasurarii:

 1. Punctele de START si SOSIRE vor fi in incinta Complexului Sportiv si de Agrement Moldova (Strand) din Municipiul Roman
 2. Traseele competitiei vor fi amplasate pe raza Municipiului Roman si a comunelor adiacente: Gadinti, Ion Creanga si Poienari, detalierea acestora va fi facuta in sectiunea specifica a regulamentului si pe site-ul oficial: mtbroman.ro.

 

Capitolul 3. Probele si traseele competitiei

 

3.1. Probele competitiei

Organizatorul preconizeaza desfasurarea urmatoarelor probe de ciclism MTB: Traseu Lung (L), Traseu Scurt (S), Cursa Populara (P), Family (F), Juniori (J) si Copii (C), precum si Cursa Fotoliilor Rulante in deschiderea evenimentului.

 

3.2 Distante si categorii

Lungimea si diferenta de altitudine pozitiva vor fi precizate conform unor inregistrari efectuate cu dispozitive GPS si vor fi publicate pe site-ul oficial odata cu harta electronica a traseelor, cu minim 30 de zile inaintea startului.

Suprafata de rulare va fi in general de tip neasfaltat: drumuri pietruite, pasuni, drumuri forestiere si poteci de padure. Cu mici exceptii, pe intregul traseu se poate efectua depasirea concurentilor intarziati in deplina siguranta.

Marcajul va fi realizat cu vopsea fluorescenta, banda de marcaj, var, sageti indicatoare. Zonele tehnice sau periculoase, intersectiile de drumuri si schimbarile de directie vor asistate de coordonatori voluntari si personal calificat.

Vor fi amplasate puncte de control/arbitraj pe parcursul tuturor traseelor. Nerespectarea traseului stabilit duce la eliminarea concurentului din concurs. Aceasta regula implica trecerea prin toate punctele intermediare de control. Traseul trebuie strabatut integral in vederea includerii in clasamentul final.

Punctele de hidratare si alimentare vor fi distribuite pe toată lungimea traseelor, iar siguranta sportivilor va fi asigurata de Politie, Jandarmerie, ISU, Politia Locala, Ambulanta, SVSU Roman si Salvamont Neamţ.

Categoriile de concurs se vor diferentia dupa sex, varsta (calculata in raport cu anul 2019) si specificul fiecarei probe. Organizatorul, in baza unor justificari pertinente si legale, poate face derogari punctuale de la aceste limitari.

 

3.2.1 Traseele probelor

TRASEUL LUNG  – 80 km lungime/2000 m elevatie;

TRASEUL SCURT – 45 km lungime / 700 m elevatie;

TRASEE CURSA POPULARA si FAMILY- 25 km lungime / 200 m elevatie;

TRASEUL JUNIORI – 5 km lungime / 50 m elevatie;

TRASEUL COPII – 1 km lungime / 10 m elevatie.

CURSA FOTOLIILOR RULANTE:

Cursa se va desfasura in incinta Complexului Sportiv si de Agrement Moldova, pe asfalt, pe o distanta de 400 metri, fara diferenta de nivel.

3.2.2. Categorii de concurs

TRASEUL LUNG:

Masculin: 19-29 ani                Feminin: 19-29 ani
Masculin: 30-39 ani                Feminin: 30-39 ani
Masculin: 40-49 ani                Feminin: 40-49 ani
Masculin: 50+                        Feminin: 50+
           TRASEUL SCURT:

Masculin: 14-18 ani                Feminin: 14-18 ani

Masculin: 19-29 ani                Feminin: 19-29 ani
Masculin: 30-39 ani                Feminin: 30-39 ani
Masculin: 40-49 ani                 Feminin: 40-49 ani
Masculin: 50+                         Feminin: 50+
CURSA POPULARĂ :

Masculin: 14-18 ani                Feminin: 14-18 ani

Masculin: 19-29 ani                Feminin: 19-29 ani
Masculin: 30-39 ani                Feminin: 30-39 ani
Masculin: 40-49 ani                Feminin: 40-49 ani
Masculin: 50+                        Feminin: 50+

TRASEUL FAMILY:

Echipa formata dintr-un adult insotitor si un junior din urmatoarele categorii:

 

Fete: 10-11 ani                       Baieti: 10-11 ani

Fete: 12-13 ani                       Baieti: 12-13 ani

TRASEUL JUNIORI:

Fete: 10-11 ani                       Baieti: 10-11 ani

Fete: 12-13 ani                       Baieti: 12-13 ani

TRASEUL COPII:
Copii: 7-9 ani

 

ATENTIE: Calculul varstei de incadrare in categoria de concurs se face prin scaderea din 2019 a anului nasterii.

In cazul in care la o categorie nu sunt inscrisi minim 7 participanti, se va comasa categoria respectiva cu cea imediat inferioara, de preferat, sau superioara.

 

Capitolul 4. Inscriere, taxe si conditii de participare

 

4.1. Inscrierea participantilor

Inscrierea participantilor la toate probele de concurs se poate face on-line, pe site-ul oficial www.mtbroman.ro, incepand cu data de 01.04.2019. Inscrierile sunt posibile in acest format pana duminica, 7 iulie, ora 12:00. Inscrierile care nu au toate datele complete sunt considerate inscrieri invalide si vor fi anulate. Validarea inscrierii este conditionata de achitarea taxei de participare. Totodata, inscrierile care nu sunt confirmate prin plata taxei de participare vor fi anulate. Organizatorul asigura consultanta pentru efectuarea inscrierii, datele de contact fiind afisate pe site.

Dupa data de 7 iulie 2019, se mai pot realiza inscrieri numai in ziua concursului, in intervalul orar 07:00-08:45, in zona special amenajata din incinta Complexului Sportiv si de Agrement Moldova (Strand) din Municipiul Roman.

 

4.2. Retragerea din competitie

Retragerea din competitie este posibila in orice moment dupa efectuarea inscrierii, pana la data ridicarii kit-ului de participare, prin transmiterea unui e-mail catre organizatori, la adresa : acs.mtb.roman@gmail.com. In cazul in care un participant isi ridica kit-ul si doreste sa se retraga ulterior, are obligatia de a anunta organizatorul si a preda cip-ul de cronometrare. Taxele de participare nu sunt returnabile si nici transferabile.

 

4.3. Taxe de participare si modalitati de plata

Cuantumul taxelor de participare se diferentiaza dupa cum urmeaza:

 1. adulti sau juniori participanti la Traseele Lung, Scurt, Cursa Populara:
 2. 80 lei, achitati pana in data de 05 iulie;
 3. 100 lei, achitati de la data de 06 iulie pana la data de 13iulie;
 4. echipa adult si junior participanti la Traseul Family:
 5. 80 lei, achitati pana in data de 05 iulie;
 6. 100 lei, achitati de la data de 06 iulie pana la data de 13 iulie;
 7. juniori sau copii participanti la Traseele Juniori, Copii:
 8. 20 lei, achitati pana in data de 05 iulie;
 9. 40 lei, achitati de la data de 06 iulie pana la data de 13 iulie;

Plata taxei de inscriere se poate face:

 1. prin transfer bancar, online sau depunere cu ordin de plata, pana pe data de 05.07.2019, inclusiv, in contul Asociatiei Club Sportiv MTB Roman, deschis la Banca Transilvania RO96BTRLRONCRT0479389001, cu mentiunea “contravaloarea taxei de participare MTB Roman Maraton 2019”. Dupa achitarea taxei de participare, dovada platii se va face pe adresa de e-mail mtb.roman@gmail.com.
 2. cu chitanta, pana pe data de 05.07.2019, inclusiv, la sediul Asociatiei Club Sportiv MTB Roman sau in data desfasurarii concursului, 13 iulie 2019, la fata locului.

Mentiune: Banca Transilvania percepe un comision de 5 lei per tranzactie pentru transfer interbancar (din alta banca). Este necesara asigurarea participantilor ca achita si acest comision suplimentar la transferul din alta banca.

 

4.4. Acordul pe propria raspundere

4.4.1. Participantii adulti (18+ ani)

Pentru toate probele, participantii vor preda, unui reprezentant al organizatorului, o declaratie pe propria raspundere ca sunt apti din punct de vedere medical pentru participarea la competitie si sunt de acord cu termenele si conditiile concursului. Aceasta declaratie este anexata prezentului regulament, poate fi descarcata de pe site-ul oficial sau poate fi completata la fata locului, in ziua concursului (de evitat).

Neprezentarea acordului din partea concurentului va duce la excluderea din concurs.

4.4.2. Participantii minori

Participantii sub 18 ani, vor fi insotiti la ridicarea kit-ului de concurs de un parinte/tutore legal care va preda, unui reprezentant al organizatorului, o declaratie pe propria raspundere prin care atesta ca minorul este apt din punct de vedere medical pentru participarea la competitie si sunt de acord cu termenele si conditiile concursului. Aceasta declaratie este anexata prezentului regulament, poate fi descarcata de pe site-ul oficial sau poate fi completata la fata locului, in ziua concursului (de evitat).

Neprezentarea acordului din partea parintelui/tutorelui va duce la excluderea din concurs a minorului.

4.5. Echipament de concurs. Numere de concurs. Cronometrare

4.5.1. Echipament

Concurentii vor participa la competitie cu propriul echipament de ciclism. Toate bicicletele folosite la MTB Roman Maraton 2019 trebuie propulsate doar prin forta umana. Nu este permisa participarea cu biciclete asistate si electrice. Bicicleta recomandata este una de profil, de tip mountain bike, cu o stare tehnica adecvata traseelor neamenajate. Concurentii pot repara sau inlocui orice piesa cu exceptia cadrului in timpul concursului.

Casca de ciclism este OBLIGATORIE pentru toate categoriile de concurenti, participantii pot fi descalificati in cazul in care nu o utilizeaza sau aceasta nu este purtata corespunzator (legata sub barbie).

4.5.2. Numerele de concurs

Numerele de concurs vor fi puse la dispozitie de catre organizator, vor contine un cip de cronometrare, vor fi montate pe bicicleta si nu se vor inlatura decat dupa trecerea liniei de sosire sau in caz de descalificare/abandon. Este in responsabilitatea participantilor sa poarte numarul de concurs pe ghidonul bicicletei, vizibil din fata, permitand inregistrarea pentru arbitraj si sa nu deterioreze sau sa piarda cip-ul electronic. Cu exceptia situatiilor justificate, orice contestatie cu proba video va fi solutionata cu excluderea concurentului daca numarul nu este vizibil.

Numerele de concurs vor avea tiparite schita traseului si doua numere de telefon  pentru interventii de natura tehnica si pentru interventii medicale.

Organizatorul poate lua masura descalificarii oricarui participant care nu poarta numarul de concurs corespunzator sau poarta alt numar de concurs in locul celui primit din partea organizatorului. In ziua competitiei, nu va fi posibila schimbarea sau inlocuirea numarului de concurs in cazul pierderii si nici schimbarea numerelor de concurs intre participanti.

4.5.3. Sistemul de cronometrare este electronic si calculeaza timpul fiecarui participant, inregistrand individual parcursul concurentului din momentul trecerii peste linia de START si pana la traversarea liniei de SOSIRE.

 

 

4.6. Conditii ce atrag descalificarea

 • Neparcurgerea traseului in intregime, neprezentarea in toate punctele de control;
 • Neprezentarea documentelor cerute in prezentul regulament;
 • Neincadrarea in timpul limita de parcurgere a traseului, timp comunicat in cadrul sedintei tehnice;
 • Nefolosirea castii de protectie pe cap si legata sub barbie, pe timpul concursului;
 • Blocarea sau stationarea pe calea de rulare a traseului;
 • Comportamentul lipsit de fair-play si limbaj trivial fata de concurenti, organizatori sau spectatori;
 • Folosirea ajutoarelor din afara concursului pentru deplasarea pe traseu (ex: autovehicule, motociclete, biciclete cu motor sau alte persoane);
 • Schimbarea bicicletei in timpul concursului;
 • Schimbarea, modificarea, ascunderea, pierderea sau distrugerea numarului de concurs;
 • Distrugerea mediului inconjurator si abandonarea ambalajelor sau a altor deseuri pe traseu. Acestea pot fi lasate doar in punctele de hidratare si in zona de start/sosire, in saci menajeri sau cosuri de gunoi.

Descalificarile se pot face si dupa concurs in urma vizualizarii pozelor, filmelor sau a sesizarii fondate a altor concurenti. In cazul descalificarii inainte de Start, persoanele inscrise nu vor primi kit-ul de start.

 

4.7. Responsabilitati, obligatii si conduita

4.7.1. Participantii isi asuma intreaga responsabilitate asupra capacitatii de participare, din punct de vedere fizic/medical. Se recomanda efectuarea unor controale medicale de specialitate inaintea participarii la evenimente fizice de anduranta, care presupun un nivel crescut de efort.

4.7.2. Organizatorii si partenerii acestora nu sunt si nu vor fi responsabili pentru orice eveniment sau actiune care are ca efect:

 • Distrugerea sau pierderea oricaror bunuri personale, prejudicii, pagube, indiferent de natura acestora, sau orice pierderi materiale, suferite de catre oricare participant in timpul si ca urmare a desfasurarii evenimentului;
 • Intarzierea sau imposibilitatea de inscriere la eveniment ca urmare a unor defectiuni tehnice ale site-ului oficial si/sau platformei interne, independente de vointa organizatorilor;
 • Imposibilitatea de a accesa site-ul oficial si/sau platforma interna, ca urmare a unor motive tehnice independente de vointa organizatorilor.

4.7.3. Organizatorii si partenerii evenimentului nu pot fi facuti raspunzatori de nici o dauna rezultata in urma participarii voluntare la concurs – defectiuni de orice natura aparute la bicicleta, probleme fizice sau medicale, raniri sau orice vatamare corporala, invaliditate sau deces.

4.7.4. Rularea pe orice tronson de drum public se face cu respectarea regulilor de circulatie si a legislatiei in vigoare. Pe traseu pot fi intalnite vehicule, turisti, animale. Participantii trebuie sa aiba in vedere aceste situatii si sa ruleze adecvat. Orice accident in care sunt implicati participantii de la MTB Roman Maraton 2019, survenit in timpul desfasurarii concursului din nerespectarea regulilor de concurs si a regulilor de conduita in trafic impuse de lege va fi in responsabilitatea celor implicati in accident.

4.7.5. Obligatiile organizatorului:

Organizatorul asigura:

 • pachetul de start (kit) pentru concurenti;
 • traseul de concurs marcat corespunzator;
 • punctele de hidratare si prim ajutor;
 • plasarea punctelor de control pe parcursul traseului si verificarea parcurgerii integrale a probei;
 • organizarea activitatilor la START si SOSIRE;
 • efectuarea sedintei tehnice inaintea concursului
 • publicarea clasamentului.

Organizatorul este exonerat de raspundere daca in timpul cursei, terte persoane deterioreaza marcajele de ghidare. In conditii meteo nefavorabile, organizatorul poate decide oprirea, amanarea sau anularea competitiei.

Organizatorul isi rezerva dreptul de a modifica oricare din conditiile stabilite in prezentul regulament, chiar si in perioada desfasurarii evenimentului (din motive intemeiate).

Organizatorii nu pot fi trasi la raspundere pentru deteriorarea bicicletelor si/sau a altor accesorii si echipamente sportive in timpul competitiei. Fiecare participant care ia parte la competitie este responsabil pentru propria securitate si siguranta.

4.7.6. Obligatiile participantilor

 • Concurentii se obliga sa poarte numarul de concurs, prins pe bicicleta, in partea din fata a acesteia
 • Respectarea regulilor de circulatie pe drumurile publice, a semnelor de circulatie, a indicatiilor politistilor si a indrumatorilor de pe traseu;
 • La depasire, fiecare concurent are datoria sa anunte concurentul din fata, partea pe care il va depasi. Concurentul din fata, pe poteca ingusta, are obligatia sa nu il sicaneze si sa ii permita depasirea celui din spate pe partea indicata;
 • Concurentii trebuie sa cunoasca regulamentul, sunt obligati sa participe la sedinta tehnica si sa tina cont de informatiile anuntate de organizatori.;
 • In sedinta tehnica, organizatorul anunta informatiile oficiale, chiar daca acestea nu sunt redactate in prezentul regulament;
 • In cazul constatarii unui accident, toti concurentii sunt obligati sa il raporteze la urmatorul punct de control sau sa sune la numerele de telefon afisate pe numerele de concurs sau la 112;
 • Este interzisa blocarea caii de rulare sau stationarea pe acesta, bicicleta si echipamentul vor fi scoase in afara caii de rulare in timpul stationarii;
 • Concurentii sunt obligati sa protejeze si sa evite eventualii spectatori sau cetateni intalniti intamplator pe traseu;
 • Este strict interzisa participarea la eveniment in stare de ebrietate sau sub influenta drogurilor de orice fel.

 

           Capitolul 5. Orarul evenimentului, stabilirea rezultatelor si premii

 

5.1. Orarul evenimentului

Startul concursului va fi dat la ora 09.30 (Cursa Fotoliilor Rulante) din Complexul Sportiv si de Agrement Moldova – STRAND ROMAN si incepand cu ora 10.00 pentru ciclisti, dupa cum urmeaza:

 • 09:30 – cursa fotoliilor rulante;
 • 10:00 – traseul lung;
 • 10:05 – traseul scurt;
 • 10:15/10:20 – traseul cursa populara/Family;
 • 10:40 – traseul copii 10-13
 • Sedinta tehnica pentru ciclisti se va desfasura intre 09:45-10.00

Poarta de start se va inchide la ora 11:00. Ora limita de trecere a liniei de SOSIRE pentru stabilirea podiumurilor este 16:00.

 

          5.2. Pachetele de concurs

Ridicarea pachetelor de concurs (kit-urilor de start) se va face incepand cu data de 12 iulie 2019, intre orele 09:00-17:00, de la sediul asociatiei sportive ACS MTB Roman si in Complexul Moldova intre orele 18:00 si 21:00.

Distribuirea in ziua concursului, 13 iulie, se va face intre orele 07:00 – 09:00.

La ridicarea pachetelor de concurs trebuie inmanata declaratia pe proprie raspundere, dovada platii contravalorii taxei de inscriere, daca aceasta a fost efectuata on-line, sau chitanta si cartea de identitate.

Toti participantii minori sunt rugati sa vina la ridicarea pachetului, impreuna cu acordul scris al parintelui si o copie dupa cartea de identitate a acestuia, urmand sa fie predate organizatorilor si sa prezinte cartea de identitate proprie, iar cei cu varsta sub 14 ani, sa fie insotiti de catre un adult care semneaza si raspunde pentru el , care sa prezinte cartea de identitate a sa.

 

5.3. Stabilirea rezultatelor

 

5.3.1. Pentru fiecare proba, clasamentul oficial se va stabili prin cronometrare electronica si va fi disponibil pe site-ul competitiei in maxim 24 h de la finalizarea curselor. Regulamentul clasamentului este alcatuit pe baza timpului oficial, inregistrat pentru fiecare concurent. Timpul se masoara din momentul startului pana in momentul trecerii liniei de sosire.

5.3.2.  In cazul in care un concurent sesizeaza o eroare de cronometraj rezultata in urma unei incalcari a Regulamentului de catre un alt participant, acesta poate depune o contestatiei, care va cuprinde obligatoriu minim urmatoarele detalii:

 • datele de identificare ale persoanei care o inainteaza ( nume, prenume, telefon, e-mail, calitatea in cursa )
 • obiectul sesizarii
 • dovezi care sa sustina sesizarea
 • data si semnatura celui care face contestatie.

5.3.3. Contestatia poate fi depusa exclusiv prin urmatoarele mijloace:

 • in scris, pe o coala de hartie A4, in termen de 30 minute dupa terminarea cursei si va fi depusa la cortul tehnic de arbitraj ( cronometrare);
 • electronic, prin e-mail, la adresa mtb.roman@gmail.com, in termen de 7 zile de la data desfasurarii competitiei.

5.5.4. Contestatiile care nu respecta termenii prevazuti mai sus, nu vor fi luate in considerare si organizatorul nu este obligat sa raspunda. Pentru contestatiile intemeiate, organizatorul va raspunde astfel: in termen de o ora (pentru cele depuse la fata locului) si in termen de 3 zile lucratoare (pentru cele depuse pe e-mail).

Daca in urma unei contestatii depuse sau in urma autosesizarii organizatorilor, se constata o inadvertenta in rezultate sau o incalcare a Regulamentului ce a condus la o pozitie nemeritata in clasament, organizatorul poate decide retragerea persoanei in cauza, precum si retragerea premiului obtinut de aceasta. In aceasta situatie, clasamentul se poate modifica, pozitia ocupata de participantul descalificat fiind ocupata de urmatorii de pe lista.

 

5.4. Titluri si premii

Premiile pentru Traseul Lung:

Locul 1 – 500 lei;

Locul 2 – 400 lei;

Locul 3 – 300 lei.

Premiile pentru traseul scurt:

Locul 1 – 300 lei;

Locul 2 – 200 lei;

Locul 3 – 100 lei .

Pentru participantii la Traseul Family, Cursa Populara, Cursa Fotoliilor Rulante, Traseul Juniori si Traseul Copii premiile vor consta in pachete speciale (in functie de bugetul organizatoric si bunavointa sponsorilor).

La toate categoriile vor fi inmanate diplome si medalii.

Festivitatea oficiala de premiere va avea loc in zona de desfasurare a evenimentului, in zona de START – SOSIRE.

 

Capitolul 6. Masuri de prim ajutor si securitate

           6.1.  Puncte de hidratare

Punctele de hidratare vor asigura apa, fructe si alimente energizante si vor fi amplasate incepand cu zona START/SOSIRE si distribuite pe traseele tuturor probelor. Acestea vor fi suplinite cu rezerve de apa in toate punctele de dirijare si arbitraj.

Participantii sunt rugati sa arunce sticlele si paharele de plastic, precum si alte ambalaje, in zonele punctelor de hidratare, pentru a inlesni procesul de ecologizare post eveniment.

 

6.6. Prim ajutor, asistenta medicala

Asistenta medicala va fi asigurata conform:

 1. doua puncte de prim ajutor in Complexul Moldova, in zonele de start pentru trasee cu cadru medical mediu;
 2. o ambulanta SVSU Roman, cu cadru medical mediu, pozitionata in zona limitrofa Traseului Juniori si care se poate deplasa pentru interventii pe raza Municipiului Roman;
 3. o echipa a Serviciului Salvamont Judetean Neamt, amplasata pe aria Comunei Gadinti
 4. un echipaj al Serviciului Judetean de Ambulanta Neamt, pozitionat in Comuna Ion Creanga
 5. pe trasee, in punctele cu risc, voluntari special instruiti, (UPU Roman, Voluntari Ambulanta Iasi).

Procedurile de anuntare a unui accident se vor prezenta la sedinta tehnica de la START. Toti participantii la eveniment, martori ai unui incident pe traseu, au obligatia de a anunta primul  oficial intalnit, iar in cazul in care incidentul pune in pericol sanatatea sau viata unei persoane sa apeleze numerele de telefon de urgenta.

Organizatorul isi rezerva dreptul de a retrage un participant din cursa in urmatoarele cazuri :

 • s-a accidentat in timpul cursei si starea in care se prezinta se poate agrava;
 • prezinta semne de epuizare sau alte probleme medicale (febra, ameteala).

Orice participant care nu mai poate sa continue cursa trebuie sa informeze imediat organizatorii, la start, la punctele de control, in cazuri exceptionale pe numarul de telefon de urgenta sau la sosire. Retragerea va fi confirmata prin semnatura pe foaia de arbitraj.

Orice participant care se retrage va fi ajutat cu privire la cea mai buna varianta de retragere, dar este responsabil pentru transportul propriu, ruta pe care o va folosi si actiunile ulterioare momentului si locului retragerii, exceptie facand cazurile grave care nu permit deplasarea prin propriile mijloace.

 

6.7. Masurile de securitate

Siguranta participantilor la eveniment va fi asigurata de organizatori si voluntari, angajatii Primariei Municipiului Roman si CSM Roman, in colaborare cu personal din  Politie, Jandarmerie, ISU, Politia Locala, Ambulanta, SVSU Roman si Salvamont Neamţ, dupa cum urmeaza:

 1. se va colabora cu institutiile abilitate pentru realizare planurilor de actiune specifice pentru dirijarea/restrictionarea circulatiei, asigurarea ordinii si sigurantei, interventia si evacuarea in caz de situatii de urgenta;
 2. se va organiza un centru de comanda si comunicatii in Complexul Moldova, cu reprezentanti ai organizatorilor si ai institutiilor abilitate, comunicarea cu oficialii din traseu fiind asigurata de radio-amatorii clubului local;
 3. la intrarile din Complexul Moldova se vor organiza doua filtre deservite de Politia Locala si sustinute de voluntarii MTB Roman cu scopul controlului accesului in complex, dirijarii circulatiei, controlului pentru obiecte sau materiale interzise;
 4. comunicarea cu publicul va fi asigurata de instalatiile de sonorizare ale organizatorilor;
 5. se vor afisa afise si se vor distribui pliante cu regulile de desfasurare si siguranta;
 6. supravegherea si inregistrarea video in Complex este asigurata de sistemul de camere al CSM Roman;
 7. separarea caii de rulare pentru traseele de concurs in Complex se va face cu garduri de separare metalice si banda de semnalizare;
 8. zonele periculoase din albia raurilor vor fi semnalizate, ingradite si supravegheate de personalul SVSU Roman si voluntari MTB Roman;
 9. traversarile de drumuri publice vor fi dirijate de angajatii Biroului de Politie Rutiera Roman, organizatorii vor monta panouri de avertizare cu textul “ATENTIE CONCURS CICLIST”;
 10. drumurile publice de pe trasee (comunale si in interiorul satelor pe raza comunelor Gadinti, Ion Creanga si Poienari) vor fi deasemenea semnalizate cu panouri, dirijate de Politia Rurala asistata de voluntarii MTB Roman;
 11. la oprirea concursului traseele vor fi verificate de inchizatori – voluntari ai ACS MTB Roman.

 

Capitolul 7. Conditii administrative sau forta majora

 

Eventualii sustinatori ai participantilor (membri de familie, prieteni) pot ramane in vecinatatea traseului, dar in afara rutei de ciclism, avand grija sa nu deterioreze zonele de spatiu verde.

Organizatorii se obliga sa respecte prevederile Legii nr. 677/2001 privind protectia datelor cu caracter personal, respectand confidentialitatea datelor participantilor si castigatorilor, la prezenta competitie si sa le utilizeze conform prezentului Regulament Oficial, al declaratiei pe propria raspundere si a legislatiei in vigoare.

Prin inscrierea la eveniment, participantii isi dau acordul ca organizatorii si partenerii acestora sa foloseasca imagini (fotografii, filme, statistici) din timpul desfasurarii evenimentului si in legatura cu evenimentul, in scopul promovarii evenimentului si a activitatilor acestuia.

Prin inscrierea la concurs, participantii declara ca sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal de catre organizator, precum si cu participarea la Concursul MTB Roman Maraton , aceasta implica acceptul si consimtamantul participantilor ca datele lor personale sa fie pastrate si prelucrate de A.C.S. MTB Roman, in scopul desfasurarii concursului si a comunicarii informatiilor utile, atat pentru editia de anul acesta, cat si pentru editiile ulterioare.

Prin inscrierea la eveniment, participantii isi dau acordul ca organizatorii si partenerii acestora sa le trimita mesaje cu caracter informativ, promotional si comercial prin intermediul adresei de e-mail si a numarului de telefon completate in momentul trimiterii formularului de inscriere.

In eventualitatea in care organizarea concursului este impiedicata de evenimente de forta majora sau de evenimente meteo nefavorabile, organizatorul isi rezerva dreptul de a decide, dupa caz, amanarea, oprirea, prelungirea concursului sau modificarea traseului. La limita, se poate decide inclusiv anularea cursei, in situatii exceptionale. Prin forta majora se intelege orice eveniment care ar putea avea influenta semnificativa asupra bunei desfasurari a competitiei, cum ar fi : inundatii majore, furtuni, dezastre naturale sau evenimente social politice majore. In aceste situatii taxa de participare nu va fi returnata. Daca evenimentul este anulat din motive de forta majora, participantii nu vor beneficia de rambursarea taxei de inscriere si nici de compensatii pentru alte pierderi, cum ar fi cheltuieli ocazionate de calatorie si cazare.

Organizatorii pot efectua modificari ale programului, traseului sau ale altor detalii ale concursului, in functie de situatii diverse ce pot aparea pe parcursul derularii evenimentului: conditii meteo nefavorabile, includerea unor noi elemente in program. Aceste modificari vor fi anuntate participantilor si celor interesati prin intermediul site-ului oficial si la locul desfasurarii competitiei.


Capitolul
8. Cupa Moldovei 2019

MTB Roman Maraton, incepand cu anul 2019, face parte dintr-un circuit mai amplu, format din 9 competitii de ciclism. Pentru ciclistii care participa in circuit, cu scopul de a acumula puncte, este pus la dispozitie regulamentul.

 1. Prezentul regulament se aplica exclusiv in cadrul competitiei Cupa Moldovei MTB fara a anula regulamentele individuale ale fiecarei competitii
 2. Editia 2019 a Cupei Moldovei este formata dintr-un numar de 9 etape, dupa cum urmeaza:
 3. a) 11 Mai, Orheiul Vechi XCM
 4. b) 19 Mai, VeloPower MTB Epic Challenge 2019
 5. c) 1 Iunie, MTB Dragomirna
 6. d) 15 Iunie, Bucovina MTB
 7. e) 13 Iulie, MTB Roman Maraton
 8. f) 17 August, MTB Maratonul Nordului
 9. g) 7 Septembrie, Marathon MTB Bicaz
 10. h) 28 Septembrie, Turul Masivului Ceahlau XCM
 11. i) 5 Octombrie, 7 MTB Real Sports

 

 1. La finalul Cupei Moldovei se vor premia cei mai buni sportivi, pe categorii, masculin si feminin (amatori sau profesionisti) , in functie de numarul de puncte totale obtinute din etape. Punctele se acorda tuturor concurentilor care termina cursa in timpul maxim impus de organizator.
 2. Pentru a fi eligibil sa primeasca premiul, sportivul trebuie sa participe la cel putin 5 din cele 9 etape, indiferent de traseul ales (traseul lung, scurt, profesionisti sau amatori)
 3. Pentru a exista sanse egale, alocarea punctelor se va efectua dupa un algoritm detaliat in anexa 1 a prezentului regulament.
 4. Dupa fiecare etapa, punctele etapei vor fi afisate in pagina dedicata etapei, pe site-ul cronometrajonline.ro, iar punctele totale obtinute vor fi afisate in pagina dedicata Cupei Moldovei de pe cronometrajonline.ro.
 5. Algoritmul de acordare puncte este gandit pentru a nu fi discretionar si sa asigure recompensarea celor mai buni sportivi participanti, fara a crea totodata discrimina
 6. Fondul de premiere este de minim 2000 euro, fiind alocat de catre sponsorul principal al editiei, Asociatia Real Sports Ias Poate fi suplimentat pana la finalul competitiei in functie de generozitatea sponsorilor si partenerilor. Se vor premia concurentii care aduna cele mai multe puncte (masculin si feminin) . Premiile se impoziteaza conform prevederilor Codului Fiscal.

 

 

ANEXA 1. Prezentare algoritm alocare puncte

 

 • Fiecare concurs individual (etapa) va avea un indice aferent fiecarui traseu. Indicele de traseu este obtinut raportandu-se la urmatoarele componente ale unui traseu: Lungime traseu, notata cu L, Elevatie traseu, notata cu H, numar de concurenti validati pentru fiecare traseu notat cu NR.
 • Formula de calcul indice traseu este:

INDICE TRASEU ( prescurtat IT)= (L+H/100)x10+NR

L= lungimea oficiala a traseului de pe GPS, track oficial

H= diferenta de nivel a traseului de pe GPS, track oficial

NR= numar de concurenti validati pentru traseu dupa finalizarea inscrierilor

 • In afara indicelui traseu, vor exista coeficientii de dificultate care diferentiaza traseele si implicit punctele alocate. Acesti coeficienti sunt CL si CH. Acestia se calculeaza dupa urmatoarea formula:

CL = L traseu lung / L traseu scurt

CH = H traseu lung / H traseu scurt

In cazul traseului lung, CL=1 si CH=1, deoarece traseul lung este folosit ca etalon al evenimentului.

 • Punctele individuale se acorda fiecarui concurent, impartind timpul obtinut la indicele cursei si la coeficientul CH si CL aferent traseului la care a participat. Pentru a nu avea in calcul mii de puncte, se imparte totul la 100.

Puncte concurent = Timp obtinut concurent / INDICE TRASEU / CH/ CL /100.